– Live på dåse
Ølsjatter, varme spots og tobaksrøg kan ikke proppes ned på et DAT-bånd. DR og Eurospotting gjorde alligevel forsøget; På Vega i København afholdt d´herrer Jan Sneum, Borges, Laursen & Co. talentaften i slutningen af november, hvor de gav publikum en liveoplevelse og samtidig formidlede live-lyden på dåse til et radiopublikum.
“Hør de nye bands – undergrund i dag, mainstream i morgen” lød opråbet fra DR, der sammen med bookingbureauet Motor og Venue-folket stod for den imponerende PR-kampagne, som skulle lokke livepublikum til det, der ikke længere kaldes EBU-Rock festivalen. De fire aftener repræsenterede hver sin genre, der trak hver sin del af det trendsættende publikum fra de københavnske spillesteder – de unge, de indviede og de svært piercede. Folk var “på” og nød i fulde drag den luxuspakkeløsning af livemusik, der blev serveret – tre-fire bands på én aften for ét bands pris. Fed lyd, godt lys, bonet mahogni på dansegulvet. Eat Static forvandlede Vega til et rave i halvanden time, Dicte imponerede med uropførelsen af Voodoo Vibe, og der var spansk støjpop og finsk low-fi til kendere og nysgerrige.
Det er med fuldt overlæg at DR ikke markerer sig tydeligere og pakker live-oplevelsen mere ind i happenings og sager. Statsradiofoniens folk foretrækker at bånde “the real thing” som den er. Publikum bliver faktisk kun mindet om DR´s tilstedeværelse, når de passerer P3´s gustne sofagruppe i foyéren, hvorfra Go! og Rockland samsender tre timers radio direkte hver aften. Som en ekstra bonus spiller små danske bands som Luksus live og unplugged, Peter Peter lader sig interviewe af en lytter, og på sidstedagen fortæller en islænding P3´s lyttere om druk på den lille, oversvømmede ø. På Vega er det således de færreste, der tænker over, at de står i landets største radiostudie.
Tanker over et glas letmælk
I kantinen på 2 1|2. sal sidder en af Roskildefestivalens book-ere og snakker tysk musik, og en finsk radiomand har netop fået et interview på plads med engelske Eat Static. Han er glad. Heroppe sidder P3´s musikalske godfather, Jan Sneum. Han er også glad og smiler roligt og afslappet – til trods for, at han er øverste ansvarlige for festen. Han pointerer, at der hér bag scenen findes et nok så vigtigt “publikum” af producere, managers og andet godtfolk fra det ganske Europa, der benytter lejligheden til at mødes, udveksle ideer og planlægge kommende arrangementer – networking, som det hedder på dansk. Det er den slags, der i årets løb giver P3´s lyttere liveoptagelser fra BBC, og lokker finsk og polsk radio ind i teltene på Midtfyn.
Som værter er det danskerne dvs. DR, Motor og Venue-folkene, der har valgt de femten navne ud, baseret på fremsendte shortlists fra de øvrige EBU-lande. Jan Sneum har i år satset på et lidt højere niveau i håbet om at hente nogle bands til festivalen, der kan udnytte chancen til at komme et skridt videre.
– Det kræver mange ressourcer at promovere et band ordentligt. Hvis de ikke er til rådighed i form af management, pladeselskab osv. i hjemlandet er det spildt ulejlighed at have bandet med her, konstaterer han.
Pladeselskaberne har efterhånden fået øjnene op for værdien af radio-promotion. Og kunstnerne selv er meget bevidst om, at airplay er vigtigt, ja, afgørende, hvis en turné skal blive en succes.
Vi har en plan
Men skal DR overhovedet arrangere sådan noget? Kunne formålet ikke lige så godt være opfyldt med en serie live-optagelser fra for eksempel Venue-festivalen? – Nej, siger Jan Sneum, – når Eurospotting lukker og slukker lørdag nat har vi produceret fire afteners live radio fra Vega og båndet 15 koncerter, alle udvalgt og produceret så vi kan bruge ét hundrede procent af materialet. Normalt må vi vælge en del fra og bruge en masse energi på afklaring af tvetydige ophavsrettigheder osv. Og mens nedskæringer i de flest europæisk lande har ramt egenproduktionen på radiostationerne hårdt, så har DR en handlingsplan der specifikt nævner radioens opgave som en aktiv del af musiklivet i Danmark. Vi skal tage del i promotion-arbejdet for rockmusikken. Vi skal sætte fokus på spillestederne og både dokumentere og stimulere live-scenen. Og ligesom TV jo ikke aflivede biograferne, så tror jeg heller ikke, at radioen skader live-musikken, tværtimod. Og så er succes selvfølgelig også, at folk kommer ud og hører noget live-musik.
Live-lyd og “live”-lyd
Måske har du allerede siddet med transistoren presset tæt ind til øret og nydt en Eurospotting liveoptagelse eller to til aftenkaffen. Men hvad er det egentlig lytterne får?
– Med en liveoptagelse må man overveje, om man ønsker en gengivelse af studiebandet som de lyder live, eller en optagelse af, hvordan publikum oplever et band live, konstaterer Jan Sneum.
– Radiolyd er en hybrid, en blanding af pladelyden og den live-lyd, publikum oplever på spillestedet. “Uh, det lyder slet ikke som på pladen,” klager kunstnerne ofte, men en live-optagelse er jo ikke et forsøg på at genskabe pladelyden live, det er et lydsnapshot af en enestående oplevelse.
Når det er sagt, så understreger Jan Sneum, at DR er meget lydhør overfor musikernes egne ønsker. – Vi tilbyder dem altid at være med ved mixningen, inden vi udsender liveoptagelser. Danske Dicte synes ikke, hun som kunstner mærker forskel på sin live-optræden, blot fordi der er radio på, men hun er glad for, at det er DR der står bag arrangementet, for “så er der håb om en bedre live-lyd end normalt,” som hun udtrykker det.
Drømmen
Hvad så næste gang, hvad kan man gøre bedre? – Det kunne være herligt at have ressourcer til i højere grad at være igangsættende, skabende, nå helt ned i undergrunden, siger Jan Sneum.
– Og så er der jo nye måder, man kunne udnytte materialet på – CD, Internet osv. – men man skal selvfølgelig være sig sine begrænsninger bevidst. Foreløbig er drømmen at få gjort arrangementer i EBU-regi til så stærkt et koncept, at det i sig selv er et kvalitetsstempel, så folk kommer til arrangementet uden at betænke sig – ligesom det er tilfældet på Roskildefestivalen.